Lazurowa sałatka z orzechami nerkowca, czyli prosto, szybko i ze smakiem


"Co dziś zjemy na kolację?" - to pytanie często słychać w milionach polskich domów... w moim, niemal codziennie :) W życiu codziennym jesteśmy zapracowani, przeciążeni obowiązkami zawodowymi i domowymi... Mamy mnóstwo różnych spraw na głowie, dlatego zdarza się, że po prostu współczesny Kowalski nie ma sił na długie stanie przy patelni i piekarniku.

W swojej diecie staram się dostarczać różnorakich składników odżywczych i jak to na biegacza przystało, nie objadać się późną wieczorową porą :) Uwielbiam orzechy!

Orzechy nerkowca to źródło jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Regulują poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca, posiadają duże ilości magnezu, który pozytywnie wpływa na napięcie mięśni. W diecie biegacza, orzechy nerkowca są również istotne ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i witamin: C, B6, E, i K.

Najszybszym sposobem na wykorzystanie orzechów jest przygotowanie sałatki. Ta forma kulinarnej ekspresji jest mi najbliższa! :)
Poniżej mój szybki i prosty przepis na lekką lazurową sałatkę z orzechami nerkowca z naturalnym dresingiem.

Składniki: garść sałaty zielonej i roszponki, 1 pomidor, 1/2 papryki, 1/2 ogórka zielonego, ser typu lazur, garść orzechów nerkowca, prażone pestki dyni, prażony sezam, nasiona chia, oliwa z oliwek, olej kokosowy, cytryna, bazylia suszona, ząbek czosnku.

Sałatę oraz roszponkę rwiemy na drobne kawałki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, a ogórka kroimy w kostkę. Następnie pomidora kroimy w półksiężyce.
Sezam, pestki dyni i nasiona chia prażymy na patelni (najlepiej przy użyciu niewielkiej ilości oleju kokosowego). Wszystko układamy na talerzu, dodajemy uprażone nasiona oraz orzechy nerkowca i przechodzimy do przygotowania naturalnego dresingu.
Do małej miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody mineralnej i 1 łyżkę soku z cytryny. Dodajemy szczyptę suszonej bazylii i utarty wcześniej ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie polewamy naszą kompozycję przygotowanym dresingiem na ok. 15 minut przed podaniem.

Gotowe!!! :)

A nie mówiłem, że będzie prosto, szybko i ze smakiem? :)

Smacznego!

ZabieganyfitTATA



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty